Hakkımızda(2024)

Sunuş,
Tunca Meslek Yüksekokulu, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 28/06/2007 tarih ve 2400 sayılı, Trakya Üniversitesi Rektörlüğü’nün 20/04/2007 tarih ve 427-5703 sayılı yazıları ve 2547 sayılı yasanın 2880 sayılı kanunla değişik 7/d-2 maddesi uyarınca, Trakya Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olarak, 2007/2008 eğitim-öğretim yılında faaliyetlerine başlamıştır.
Yüksekokulumuzun kuruluş amaçlarını;
Öğrencilere coğrafi sınırlamalar olmaksızın eğitim fırsatları sunmak ve öğrenim imkanlarına ulaşımı kolaylaştırmak.

Çalışanlar veya ev hanımı gibi öğrencilere, ders programlarını kendi zamanlarına göre ayarlayabilme imkanı sağlamak.

Geleneksel yüz yüze eğitim yöntemlerine kıyasla daha az maliyet gerektiren bir eğitim olanağı sunmak.

Öğrencilerin kendi öğrenme hızlarına ve ihtiyaçlarına göre ilerlemelerine olanak tanımak.

Çalışan bireylerin iş hayatları sırasında yeni beceriler edinmelerini ve mesleki gelişimlerini desteklemek.

Farklı sosyoekonomik geçmişlere, zamanında yükseköğretim imkanını bulamamış kişilere eğitimde fırsat eşitliği sunmak.
şeklinde sıralayabiliriz. 
Bu olanakları daha fazla kişiye ulaştırabilmek için Okulumuzda internete dayalı Uzaktan Öğretim Sistemi uygulanmaktadır.  
Yüksekokulumuzun bünyesinde aktif olarak öğrenci alımı yapılan Bilgisayar Programcılığı Programı ile Web Tasarımı ve Kodlama Programı bulunmaktadır. 
Bu metnin içeriği Yüksekokulun kuruluşundan bu yana edindiği sayısal verileri ve asli görevi dışındaki diğer birimlere sağladığı destekler hakkında bilgilendirmeyi kapsamaktadır.
Saygılarımızla bilgilerinize sunarız.
TUNCA MESLEK YÜKSEKOKULU
 

PROGRAM ADI

ÖĞRENCİ ALIMI

BAŞLANGIÇ

ÖĞRENCİ ALIMI

SONU

AÇIKLAMA

Bilgisayar Programcılığı

2008

Devam ediyor

1232 mezun, 743 aktif öğrenci

Web Tasarımı ve Kodlama

2022

Devam ediyor

8 mezun, 418 aktif öğrenci 

Bilgi Yönetimi

2009

2013

81 mezun, YÖK tarafından öğrenci alımı durduruldu, öğretim elemanı yok

İşletme Yönetimi

2010

2013

21 mezun, YÖK tarafından öğrenci alımı durduruldu, öğretim elemanı yok

Turizm ve Otel İşletmeciliği

-

-

Hiç öğrenci alınmadı, öğretim elemanı yok

Çağrı Merkezi Hizmetleri

-

-

Hiç öğrenci alınmadı, öğretim elemanı yok

Sağlık Bilgi Sistemleri Teknikerliği

-

-

Hiç öğrenci alınmadı, öğretim elemanı yok

Kasım-2024
 
İLLERE GÖRE ÖĞRENCİ DAĞILIMI (81 İl)
Resim
Veriler Kasım 2024 itibariyle 2008 yılından bu yana yerleştirme sonuçlarını kapsamaktadır.
 
ÜLKELERE GÖRE ÖĞRENCİ DAĞILIMI
Resim
Veriler Kasım 2024 itibariyle 2008 yılından bu yana yerleştirme sonuçlarını kapsamaktadır.

ÖĞRENCİ YAŞ ve CİNSİYET DAĞILIMI

 Resim

Verilere göre, öğrenciler içinde belirli yaş gruplarının daha fazla temsil edildiğini gözlemleyebiliriz. En yoğun yaş grubu 31-40 aralığında 1655 öğrenci, 26-50 yaş aralığında toplam 2961 öğrenci olduğunu görmekteyiz, bu da öğrencilerin çoğunluğunun yetişkinlerden oluştuğunu gösteriyor. Bu yaş grubu, iş sahibi olmuş, tercihen ikinci üniversitesini okuyup kendini teknolojiye adapte etmek isteyen çalışan kişileri kapsamaktadır.

Daha yüksek ve daha düşük yaş gruplarında öğrenci sayısı azalıyor. Tüm gruplarda öğrenim gören öğrencilerin bulunması Yüksekokulun geniş bir yaş yelpazesine hitap ettiğini ve çeşitli eğitim hedefleri için tercih sebebi olduğunu gösteriyor.

Cinsiyet dağılımına göre, erkek öğrencilerin sayısının kadın öğrencilere göre daha yüksek bir oranda olduğu gözlemlenmektedir.

 Resim

Veriler Kasım 2024 itibariyle 2008 yılından bu yana yerleştirme sonuçlarını kapsamaktadır.
 
 EĞİTİM - ÖĞRETİM, ÖLÇME DEĞERLENDİRME
Kuruluş esnasında alınan yönetimsel kararla hedeflenen çalışan ve kendini geliştirmek isteyen kişilere yönelik öğrenci kitlesine sayısal olarak da bakıldığında ulaşılmış görülmektedir. Bu aşamada SCORM tabanlı eders içerikleri, dokümanlar ve diğer yardımcı eğitim-öğretim araçlarının eğitim öğretim yönetim sistemi (LMS) üzerinden asenkron paylaşımı ile zaman-mekan bağımsız bir uygulama seçilmiştir. Böylece öğrencilerin kendi istedikleri zamanda, kendi öğrenme hızlarında, öğrenme disiplini kazanarak, zaman ve maliyet tasarrufu yaparak kişisel bir eğitim-öğrenim yöntemine sahip olmaları sağlanmıştır. Aynı sistem Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Uzaktan Eğitim Kapısı’nda da kullanılmaktadır. https://uzaktanegitimkapisi.cbiko.gov.tr
Destek olarak öğrencilerin öğretim elemanları ile iletişimini sağlamak amacıyla mesai saatlerinden sonra gece 12:00 ‘a kadar bütün derslerde haftalık “İletişim Saati” adını verdiğimiz sanal sınıf uygulaması gerçekleşmiştir. Kasım 2024 itibariyle Trakya Üniversitesi Rektörlüğü’nün 05.11.2024 tarih ve E-59426830-105.04.01.05-736987 sayılı yazısı gereği çevrimiçi ve senkron ders anlatımına geçilmiş, “İletişim Saati” uygulaması sonlandırılmıştır. Teknik donanım, yazılımsal altyapı (LMS) yönetimi ve temini ile ders (TUZEM) Trakya Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi tarafından sağlanmaktadır. SCORM içeriklerini bazı öğretim elemanlarımız kendileri hazırlarken bazıları TUZEM’den destek almaktadır. TUZEM aynı sistem üzerinde Sosyal Bilimler Enstitüsü Uzaktan Eğitim Yüksek Lisans Programlarına da hizmet vermektedir.  
Yüksekokulumuzda tüm derslerde dönem içi 3 sınav, dönem sonu Final-Bütünleme sınavları mevcuttur. 
4. hafta sonunda 1.Ödev Sınavı % 5 - LMS üzerinden çevrimiçi

7. hafta sonunda Vize Sınavı % 20 - Yüz yüze gözetimli, hafta sonu, Edirne’de Trakya Ü. dersliklerinde

11. hafta sonunda 2.Ödev Sınavı % 5 - LMS üzerinden çevrimiçi

Final-Bütünleme Sınavları  % 70 - Yüz yüze gözetimli, hafta sonu, Edirne’de Trakya Ü. dersliklerinde
Sınav kitapçıklarının ve öğrenciye özel cevap kağıtlarının hazırlanması-basılması, oturumlarının düzenlenmesi, sınav sonuçlarının okunması ve yayınlanması v.b. tüm sınav organizasyonu Yüksekokulumuz öğretim elemanlarınca gerçekleştirilmektedir.
YÖK Eğitim Dairesinin 24.08.2021 tarih ve E-75850160-304.03-60183 sayılı yazısı ile Yüksekokulumuzda açık olan programlarda staj zorunluluğu kaldırılmıştır. Öğrencinin proje ve uygulama tecrübesine sahip olması amacıyla Trakya Üniversitesi Senatosunun 23.09.2021 tarih ve 15 sayılı toplantısında alınan 04 nolu karar ile;
   - Mesleki alanda e-devlet üzerinden belgelendirilebilen en az 3 ay süreli çalışmışlıkların staj yerine sayılması

   - Bunu sağlayamayan öğrencilerin de Ödev-Proje hazırlamaları uygun görülmüştür.

DİĞER BİRİMLERE SUNULAN KATKILAR

TUZEM ( Trakya Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uyg. ve Araş. Merkezi ) (2008)

Kuruluş itibariyle kardeş birim olarak görülmektedir. Sosyal Bilimler Enstitüsü Uzaktan Eğitim Yüksek Lisans Programları kendi ayakları üstünde durana kadar gerekli donanım ve yazılım temini Yüksekokulumuz tarafından karşılanmıştır. Gerekli hallerde insan kaynağı desteği de verilmektedir.

Trakya Üniversitesi Sınav Uyg. ve Araş. Merkezi (2014)

Kurulduğu yıl olan 2014 yılı itibariyle Türkiye’de tek olan bu Merkezin kuruluşu aşamasındaki idari işlerin takibi, merkeze personel temin edilene kadar insan kaynağı ihtiyacının tamamının karşılanması, gerekli optik okuyucu ve baskı cihazlarının tamamı ile tüm kırtasiye giderlerinin Yüksekokulumuz bütçesinden karşılanması şeklinde destek verilmiştir. (Optik okuyuculardan bir tanesi 2017 yılında Edirne Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokuluna verilmiştir) İlgili birimin mali ve idari işlerinin bir kısmı halen Yüksekokulumuz personeli tarafından yürütülmektedir.

Uluslararası İşitme Çalışmaları Uyg. ve Araş. Merkezi (2019)

Merkezin kuruluşu aşamasında ihtiyaç duyulan mekan temini konusunda yardımcı olunmuş ve Yüksekokulumuz tarafından tadilatı yapılmış bazı odalar Merkeze verilmiştir.

Tıp Fakültesi (2019)

Yüksekokulumuzun ve TUZEM ‘in kullanmakta olduğu e-stüdyo Tıp Fakültesi Dekanlığının ihtiyaç belirtmesi doğrultusunda Tıp Fakültesi Dekanlığına taşınmış ve devredilmiştir.

BIL117 Temel Bilgi Teknolojileri I ve BIL118 Temel Bilgi Teknolojileri II Derslerinin Koordinatörlüğü

Trakya Üniversitesi Senatosunun 18 Ağustos 2023 tarih ve 12 sayılı toplantısında alınan 45 nolu karar ile Yüksekokulumuz Bilgisayar Programcılığı Programı tüm Üniversitedeki BIL117 ve BIL118 derslerinin koordinatörü olarak görevlendirilmiştir. Daha önce Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü tarafından yürütülen bu koordinatörlük ilgili bölümün bu dersleri yürütmek istememesi üzerine Yüksekokulumuza verilmiştir. Dersleri yürütecek öğretim elemanı temininde zorluk yaşanması nedeniyle, çeşitli sorunlara sebep olsa da dersler Bilgisayar Programcılığı Programı öğretim elemanlarınca görev bilinciyle yürütülmeye çalışılmaktadır.

 
MÜDÜRLER

Resim 

Prof.Dr. Beyhan KARAMANLIOĞLU

Kurucu Müdür

Resim

 

Prof.Dr. Serap Şentürk DALGIÇ

2008-2012

Resim 

Yrd.Doç.Dr. Cem TAŞKIN

2012-2016

Resim 

Prof.Dr. Cenk MISIRLI

2016-Devam Ediyor

 
 
 
Bu içerik 18.11.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 21 kez okundu.