VİZE SINAVLARI UYGULAMASI HAKKINDA (ÖNEMLİ !!!)

“Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul Ve Esaslar” üzerinde 18.08.2022 tarihli YÖK Genel Kurulu’nda verilen yetkiye dayanarak 14.09.2022 tarihli YÖK Yürütme Kurulu tarafından 12. Maddesi üzerinde değişiklik yapılmıştır.

Eski hali ;

MADDE 12- (1) Uzaktan öğretim programları ile uzaktan öğretim yoluyla verilen derslere ilişkin ölçme değerlendirme faaliyetleri, yüz yüze veya elektronik ortamda gözetimli veya gözetimsiz olarak, yükseköğretim kurumlarının senatolarınca onaylanan müfredat programı uyarınca belirlenen ölçme değerlendirme yöntemleri (ödev, proje, uygulama, yazılı, sözlü vb.) kullanılarak veya merkezi bir sınav şeklinde gerçekleştirilebilir.

(2) Ara sınavlar, istenildiği takdirde gözetimsiz elektronik ortamda; dönem sonu sınavları ile bütünleme sınavlarının gözetimli olarakcanlı veya elektronik ortamda yapılması esastır. Bu sınavların nerede ve ne şekilde yapılacağı ile temel olarak belirlenen sınavlara ek olaraksözlü sınav, performans, proje, tez ve portfolyo gibi ölçme değerlendirme yöntemlerinden hangilerinin uygulanacağına, öğretimi sürdüren ilgili birimin önerisi üzerine senato tarafından karar verilir.

(3) Performans, proje, ödev, tez ve portfolyo gibi sürece yayılmış değerlendirmeler ile gözetimsiz yapılan ölçme değerlendirme etkinliklerinin genel başarıya etkisi, uzaktan öğretimde % 40’tan fazla olamaz. Uzaktan öğretim programları müfredatında yer alan derslere ilişkin ölçme değerlendirmeyle ilgili usuller, yeni kaydolan öğrenciler için tercih aşamasından önce ilan edilir. (Değişik:24.09.2020 tarihli YÖK Genel Kurul)

(4) Dijital ortamlarda yapılacak sınavlarda "şeffaflık ve denetlenebilirlik" ilkesi esas alınarak, Öğrenme Yönetim Sistemi'nin veyasınavın yapıldığı dijital ortamların ve mevzuatın izin verdiği ölçüde sınav güvenlik tedbirleri uygulanır. (Değişik:24.09.2020 tarihli YÖK Genel Kurul)

(5) (İptal Edildi: 04.02.2022 tarihli YÖK Genel Kurul)

Şeklinde olan maddenin yeni hali ;

“MADDE 12- (1) Uzaktan öğretim programlarında yürütülen dersler ile örgün öğretim programlarında uzaktan öğretim yoluylayürütülen derslere ilişkin ölçme değerlendirme faaliyetleri, yüz yüze gözetimli olarak, yükseköğretim kurumlarının senatolarınca onaylanan müfredat programı uyarınca belirlenen ölçme değerlendirme yöntemleri (ödev, proje, uygulama, yazılı, sözlü vb.) kullanılarak veya merkezi bir sınav şeklinde gerçekleştirilebilir. (Değişik; 18.08.2022 tarihli YÖK Genel Kurulu’nda verilen yetkiye dayanarak 14.09.2022 tarihli YÖK Yürütme Kurulu)

(2)  Ara sınavlar, dönem sonu sınavları ile bütünleme sınavlarının yüz yüze gözetimli olarak yapılması esastır. Bu sınavların nerede vene şekilde yapılacağı ile temel olarak belirlenen sınavlara ek olarak sözlü sınav, performans, proje, tez ve portfolyo gibi ölçme değerlendirme yöntemlerinden hangilerinin uygulanacağına, öğretimi sürdüren ilgili birimin önerisi üzerine senato tarafından karar verilir. (Değişik;18.08.2022 tarihli YÖK Genel Kurulu’nda verilen yetkiye dayanarak 14.09.2022 tarihli YÖK Yürütme Kurulu)

(3)   Performans, proje, ödev, tez ve portfolyo gibi sürece yayılmış değerlendirmelerin genel başarıya etkisi, uzaktan öğretimde % 40’tan fazla olamaz. Uzaktan öğretim programları müfredatında yer alan derslere ilişkin ölçme değerlendirmeyle ilgili usuller, yeni kaydolan öğrenciler için tercih aşamasından önce ilan edilir. (Değişik; 18.08.2022 tarihli YÖK Genel Kurulu’nda verilen yetkiye dayanarak 14.09.2022 tarihli YÖK Yürütme Kurulu)

(4)   İptal Edildi: 18.08.2022 tarihli YÖK Genel Kurulu’nda verilen yetkiye dayanarak 14.09.2022 tarihli YÖK Yürütme Kurulu)

(İptal Edildi: 04.02.2022 tarihli YÖK Genel Kurul)”

Şeklinde değişmiştir.

            YÖK tarafından yapılan bu değişiklik sonucunda dönem içi ara sınavların da final ve bütünlemeler gibi yüz yüze yapılması gereği ortaya çıkmıştır. Ancak, eğitim-öğretimin başlamış olması ve tüm öğrencilere yapılan bilgilendirmelerin dönem için sınavların çevrim içi olması, öğrencinin buna göre tercih yapmış olması, hesapta olmayan barınma ve ulaşım problemleriyle karşılaşma olanağı düşünülerek Yüksekokul Yönetimi olarak bu değişikliği uygulamayı bir sonraki döneme bırakmayı planlamıştık. Diğer Üniversiteler benzer sorunları öngörüp değişikliğin uygulanma şeklini YÖK’e resmi yazı ile sormuşlardır. Bu talebe istinaden YÖK Yürütme Kurulu aşağıda ki cevap yazıyı yazmış ve değişikliğin bu (2022-2023 Güz Dönemi) dönemi de kapsayacak şekilde hemen yapılması gerektiğini bildirmiştir. Konu ile ilgili bilgilendirme resmi olarak 13.10.2022 tarihinde (dün) Yüksekokulumuza ulaşmıştır.

            BU SEBEPLE DÖNEM İÇİ YAPILAN 1.ÖDEV VE 2.ÖDEVLER ÇEVRİMİÇİ LMS ÜZERİNDEN, VİZE SINAVI İSE EDİRNE’DE TRAKYA ÜNİVERSİTESİ DERSLİKLERİNDE YÜZ YÜZE GÖZETİMLİ MERKEZİ SINAV ŞEKLİNDE YAPILACAKTIR.

Sınav duyurusu ayrıca yayınlanacak olmakla birlikte ;

(Bilgisayar Programcılığı ve Web Tasarımı ve Kodlama Programları aynı tarih ve saatlerde sınavlara girecektir)

Sınav   1.Sınıflar için 12 Kasım 2022 Cumartesi           Sabah   10:00-12:00 I. Oturum

                                                                                   Öğle     14:00-16:00 II. Oturum

 

            2.Sınıflar için 13 Kasım 2022 Pazar                  Sabah   10:00-12:00 III.Oturum

                                                                                   Öğle     14:00-16:00 IV.Oturum

Şeklinde planlanmaktadır. 

Böylece aynı gün içinde iki oturum olarak sınavlara girilmesi sağlanarak, Edirne dışından gelen öğrencilerimize eğer alttan aldıkları dersleri yoksa aynı gün içinde geri dönüş olanağı yaratılması amaçlanmıştır.

Önemle duyurulur...

Resim
.

Bu içerik 14.10.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 967 kez okundu.